Tahukah anda bahawa FOREX diprogramkan? Ketahui kod-kod rahsia pergerakan FOREX di GEM2008

AKADEMI / KELAS FOREX

Kekuatan Kaedah Math-Risk

Keuntungan Harian adalah kelebihan kami walaupun anda 1st time trader..
Dapat menghilangkan perasaan emosi...jadi trade dengan tenang dan senang......
Tiada floating....jadi tidur makin lena bila sudah untung.....
Modal permulaan serendah USD100 pun dah boleh trade..
Menjana PROFIT walaupun dalam Market Reverse
Kaedah trading Tanpa Indikator (naked candle)
Kaedah Trend Following sebenar
Tiada Laptop, PDA pun boleh..
Salah satu KUNCI bagi urusniaga Forex ....

"At one time, we do trade based on TIME and PRICE"
Roslan Hussain, Founder Kaedah MathGEM

"Kenali Tuhan mu sebelum kamu mengenali Forex"
Roslan Hussain, Founder Kaedah MathGEM

Self-Discipline + Knowledge + Experience + Skill = Success.
Success = Profits

Sesungguhnya anda tidak dipaksa dan saya tidak memaksa tapi buatlah Solat Sunat Istikharah minta petunjuk jika anda masih tertanya-tanya kerana ada di kalangan students GEM2008 melakukannya sebelum ke kursus.

Ini adalah salah satu hasil dari akaun pelajar saya yg bernama Nor Hasnan Ismail dari Ipoh. Keuntungan 200% dalam 1 minggu. Hanya sebagai tatapan bukannya untuk ditunjuk-tunjukkan...Bagaimana dgn anda?


Ketahui bagaimana rahsia Salizul menjana 300% profit dalam sehari. Ini sebagai panduan sahaja bagi mereka yang ingin berjaya dalam dunia forex.Renungkan dan fikirkanlah!!!!!



Fakta BENAR
bagi mereka yang BERILMU
"Rekod
keuntungan TERPANTAS sebulan student GEM2008 dari USD100 menjadi +- USD10,000"
"Rekod keuntungan TERTINGGI sebulan student GEM2008 adalah 800% bersamaan +- RM175,000.00"
"Rekod keuntungan tertinggi live akaun student GEM2008 semasa di dalam kelas adalah +-USD2,934.00"
"Rekod jumlah PIPs tertinggi student GEM2008 dalam masa sejam adalah 2300 pip"


Falsafah GEM2008
"Takkan rugi tak masuk post. Tak untung lebih baik dari rugi. Biar untung sikit tapi jangan rugi. Sebanyak mana untung itu rezeki"

FOREX adalah permainan EMOSI antara TAKUT dan TAMAK.......

Perbezaan Kursus Forex Anjuran GEM2008 Vs Kursus 'X"

Teknik2 yang di ajar adalah yang terbaik dan berkesan sehingga menghasilkan ratusan pips setiap hari dan menghasilkan keuntungan melebihi 50%-500% setiap bulan seperti yang telah dibuktikan oleh ratusan students GEM2008 selama tempoh satu tahun permulaan.

Kos kursus RM900 (Harga kursus di semenanjung) dan RM1000 (Harga kursus di Sabah dan Sarawak) bukanlah nilai sebenarnya kerana kebiasaannya kos kursus secara live trading berharga RM4000 ke atas dan itupun tanpa kaedah entry point yg tepat dan tanpa solution jika berlaku market reverse spt Kaedah Math GEM2008 yg senantiasa profit min 60 pips.

baginda: mmg hebat... cara GEM ni mmg tarbaik saya pernah jumpa...kalau kamu xyakin lagi...untuk lebih afdal lagi...kamu solat istikharah...minta petunjuk
cikgukemaman: pertamakali berkursus forex, Allah dah beri petunjuk, aku hadir kursus sifu lan, rupa2nya berkursus menjadi seborg trader profesional dan bukannya trader biasa2.alhamdulillah.
adiputraz: fie3> hang akan menyesal kalau tak join kelas gem2008
HEREY99: baru balik kursus td... dah profit giler2 ni.... yahoo.. berbaloi2...
hadie: alhamdullillah... 1 minggu profit 200%...
hairyJB: alhamdulillah....baru tadi aku mendaratkn pips hijau 214pips dlm 2post..time kasih bnyk2 cikgu roslan..semoga Allah berkati usaha cikgu roslan dlm mendidik insan yg memerlukn mcm kami..
hairyJB: kpd student2 baru..kami ucapkn slmt maju jaya dn selamat dtg sbgi family gem08 ni..ingt tau fokus dlm kelas.aku jamin korg tak akn rugi.hari2 pips hijau..hhi
Razif(putrajaya): Salam to all traders - To Hairy JB , gua sokong lu .Tak rugi pegi kelas .Selain dapat ilmu , bila implement MATHGEM duit pun dapat .Hairy lu kelas 26/10 ke ?
Nik - KLG: kitaorang main masuk pun boleh tak kira masa..apa nak takut..dia naik ka..dia turun ker..janji kita kuar ngan popit ajer,,
Razif(putrajaya): Untuk Altec - Masa kelas memang ada wi-fi , tapi kalu nak laju lagi baik bawak broadband sendiri .Selamat masuk kelas ,memang berbaloi baloi ...
FaiZz: perghh... mmg otai ni.. setahun tak pernah LOSS.. bg ler petua2 kat adik2 yg baru graduate nih...
hairyJB: en faizz...tak perlu ragu2 dgn ilmu yg cikgu roslan akan beri pada en faizz..percaya lah lebih dari berbaloi dari en faizz dpt..nak bukti yg dah ada tu pn dah cukup..ahli gem lebih dari bukti yg di paparkn kat blog..pecaya la..
rizalothman: Sungguh memeranjatkan... market G/U reverse tanpa diduga dr kedudukan uptrend. Tp dgn kaedah Gem2008,segalanya dpt diatasi. Thanks Sifu Roslan!!!
jamil: Izaac, join the class before late. 60 is the minimum. Amazing bro!
shah: exactly 2mth guna risk & math teknik yg diajarkan... already make 450%. Utk bro secondhandsome, cikgu selalu pesan use math as backup..
old student: alhamdulillah. close 80pip. Kalau semua murid cikgu roslan trade 95% loss akan tukar jadi 95% winning. hahahampeh!


Penting! Penting! Penting! Penting! PentingPenting! Penting! Penting! Penting!

Kenapa anda perlu LIVE TRADING? Ramai dari kalangan PENGAJAR yang tidak mampu atau BERANI mengadakan Kursus secara LIVE Trading. Tetapi di GEM2008, setiap kursus adalah berdasarkan kepada LIVE TRADING bukannya mengajar pada weekend (statik /tidak bergerak) atau menunjukkan sesuatu yg telah terjadi. Kaedah LIVE Trading adalah paling berkesan bagi memberi tunjuk ajar yang CEPAT dan BETUL kepada peserta kursus. Keistimewaan di GEM2008 ada di antara peserta kursus yg membuat PROFIT semasa kursus bersama Live Account masing-masing.
Penting! Penting! Penting! Penting! PentingPenting! Penting!

Apa yang anda perlu tahu pasal forex?

Setiap hari sebanyak USD4.2 trillium terkumpul dalam forex.
Forex adalah berisiko tinggi tapi HIGH RISK HIGH RETURN....

90%
orang mengalami kerugian kerana sifat TAMAK. Ianya bermula dgn keinginan utk untung banyak dan cepat, maka traders biasanya akan menggunakan lot size yg besar atau tidak faham langsung apa itu RISK Management.
5% orang breakeven maksudnya tak untung tak rugi tetapi mengalami KERUGIAN yang teramat sangat dari segi masa yang telah digunakan....
5% orang untung..masuklah ke dalam group ini...tapi bagaimana????

Kenapa ramai yang RUGI?
Terlalu percaya kpd indicator yg tak difahami asal usulnya. Tiada satu pun indicator yg tepat tetapi carilah indicator yg TERBAIK dan fahami pergerakan market itu yg paling penting...
Indicator adalah alat TEKNIKAL dan apabila berlaku Fundamental, tiada satu pun indicator yg TEPAT..oleh itu kena selalu combined kedua2nya...tapi bagaimana?
Terlalu percaya kpd EA atau robot yg tanpa mengetahui strategi robot itu sendiri. Perlu di ketahui bahawa robot adalah alat yg diprogram berdasarkan kpd teknikal dan bila berlaku fundamental, maka segala strategi robot tersebut tidak boleh di pakai lagi.
Kesilapan kerana menganggap STOCH sebagai tempat overbought atau oversold kerana situasi ini berlaku dlm market normal sahaja dan bukannya dlm MAJOR IMPACT.
Melakukan SCALPING tanpa mengikut MAJOR TREND. Carilah kaedah bagaimana kita dapat mengenal situasi major trend itu sendiri yg terpenting...
Modal kecil tapi mau untung besar...sepatutnya hanya maksima 5% dari equity..
Terlalu banyak post diambil sehingga traders tidak fokus...
Terlalu banyak pair akan memeningkan dan menyusahkan traders...
Traders tidak dapat membezakan antara major trend and ranging market....
Takut untuk untung tapi tidak takut untuk rugi (minimise profit but max lost......)
Entry tidak tepat....(kurang ilmu pengetahuan).....
Ada untung tidak diambil......simpan mau banyak tapi at last semua habis.....




Macam mana nak elak rugi?
Entry mesti tepat. Hanya ambil BUY bila harga di kedudukan terendah dan SELL pada kedudukan yang tinggi. Bagaimana?? kena selalu refer pada indicator yg simple bukannya memeningkan kepala nampak pack satu screen tp confuse bila nak ambil post.... parameter pula mesti yg tepat....
Modal kecil buat cara modal kecil..jika ada USD1000 kena ambil 1 post sekali sahaja pada nilai lot mak 1pip=USD0.8 ... jangan diambil 1pip=USD10...... bila untung pasti besar tapi bila rugi lagi menyesal...
Buat stop loss.. contohnya 30 pips untuk main scalping atau 60 pips untuk main swing mengikut ENTRY POINT yg terbaik..paling tidak 80% untung & 20% loss but in total untung lagi banyak....
Ketahui tahap anda dlm urusniaga forex kerana jika anda masih menguji atau tercari-cari INDIKATOR yg tepat, maka itu melambangkan situasi anda belum KONSISTEN dan FAHAM pergerakan forex itu sendiri...
Seorang Profesional Trader tidak akan bergantung kpd mana2 forum krn mereka mempunyai confident level yg cukup tinggi dlm menentukan arah pergerakan. Kebanyakan traders yg rugi krn asyik leka dan terpengaruh dgn Newbie2 dlm forum yg cuba bersikap pandai yg banyak mempengaruhi cara trading dgn memberi False Signal.
Jumpa cikgu yang betul...jangan ikut CAKAP orang sebab dia pun tak betul...
Pilihlah indicator yang sesuai terutama sekali yang dapat memberi gambaran yang jelas tentang kedudukan pasaran.
Jangan sekali-kali melawan arah pasaran dengan membina pasar sendiri...kesannya PADAH..
BERDOA sebelum ambil post bukannya dok berdoa bila dah ambil post sebab orang lain pun dok berdoa jugak..

Kelas FOREX anjuran GEM2008

1) Kelas diadakan pada hari Isnin (10 pg - 7 mlm) atau Khamis (10 pg - 7 mlm) secara LIVE trading dan direct mentor. Modul yang diajar adalah pada tahap advance dan bukannya basic dan yang terbaik bagi mereka yg baru ingin belajar forex.
2)
Para peserta terdiri dari kalangan profesional dan bukan profesional spt engineer, lawyer, pensyarah, guru, pekerja kilang dan sebagainya hingga ada di kalangan mereka yg pernah mengalami kerugian melebihi RM1 juta sebelumnya..
3) Setiap peserta dikenakan bayaran sebanyak RM900. Kelas di adakan di Lot 2-25, Anggerik Mall, Shah Alam, Selangor. Jika anda berminat, anda boleh menghubungi Roslan di 019-6664345.

Kandungan KURSUS

1- Pengenalan kepada Apa itu FOREX. (Setiap peserta kursus akan diajar tetang asas yang perlu diketahui di dalam perniagaa forex)

2-
Risk management yang tepat (Setiap peserta wajib memahami kaedah pengiraan risk management yang betul sebelum melakukan trading. Di sini peserta akan diajar secara mendalam. Ramai dari kalangan traders mengalami kerugian kerana tidak tahu untuk membuat pengiraan risk management.)

3- Memilih PAIR yang terbaik. (Pemilihan pair yang bersesuian adalah terlalu penting bagi seorang trader bagi mendalami isi dan hati pergerakan dan sifat2 yang ada pada pair tersebut.)

4- Masa yang sesuai untuk TRADE.
(Waktu untuk trade adalah terhad walaupun perjalanan forex 24 jam kerana kita mesti bijak memilih waktu yang bersesuaian dan bukannya sehari suntuk berada di depan skrin.)

5- Rahsia setiap indicator yang sesuai digunakan seperti kaedah MACD, Moving average, stoch dan banyak lagi.

6- Cara penggunaan PIVOT dan FIBO yang betul. ramai dari kalangan traders mempunyai masalah mendapatkan teknik/program pivot yg terbaik. Cara penggunaan fibo yg salah boleh mengakibatkan kegagalan kerana traders tidak tahu utk meletakkan point fibo di tempat yg sepatutnya.

7- Kaedah ENTRY yang terbaik. (Mengenali di mana point yang tepat untuk entry dan bukannya cara mengejar candle).

8- Teknik dan kaedah kombinasi antara Teknikal dan Fundamental. Ramai dari kalangan traders hanya bergantung kepada teknikal shj kerana tidak tahu selok-belok perihal fundamental.

9- Teknik mengenali Ranging/Sideways kerana 80% traders RUGI dlm ranging market dan teknik ini belum pernah di ajar dlm mana kursus2 kecuali di GEM2008...

10- Mengenali sistem MT4 dan cara menggunakan kemudahan-kemudahan yg ada pd setiap broker yang terbaik seperti Interbank, Instaforex, Liteforex dll.

11- KAEDAH MATH GEM2008 bagi mendapat profit walaupun MARKET REVERSE.

Nota: (Kaedah Math GEM2008 adalah sebagai kunci kepada menjana keuntungan dalam forex. Kaedah ini berasaskan formula matematik yang mana ia dapat menghilangkan perasaan EMOSI dalam FOREX). Anda juga akan diberikan Indicator-indicator secara percuma setelah melalui kursus ini.


Gambar-Gambar Peserta Kursus

Sms yang saya terima pada 2/12/2008 jam 8:41pm dari salah seorang pelajar saya yang bernama Hafizu dari Pasir Gudang, Johor :" As,kum...alhamdulillah sy baru je close 218 pips,sy pakai graf m5. ya allah ya tuhanku kau panjangkan lah umur guru ku...agar aku terus dapat belajar teknik2 yg seterusnya...terima kasih tak terhingga sy ucapkan.nanti ade masa sy cull".

Kursus forex di Safira pada 310709. Ada di antara peserta kursus dari Penang, Perak, Kedah dan juga Kelantan. Melalui kaedah kursus secara live trading, peserta kursus pada hari itu dapat melihat dan ditunjukkan kaedah GEM2008 yang mampu mendapat beratus-ratus pips hanya dalam masa beberapa minit sahaja. Ada di antara mereka yang mendapat untung terus melalui akaun live/real.
Kursus forex di Safira Country Club pada 081009. Pengalaman saya yang paling manis apabila di kalangan traders yg pernah mengalami kerugian yang besar sebelum ini begitu terharu dengan teknik2 yang di ajar semasa di dlm kelas. Semoga students GEM2008 berjaya sebagai seorang traders profesional yg berjaya.
Kursus Forex anjuran GEM2008 di Kota Kinabalu, Sabah pada 021009. "Semoga kejayaan milik anda dan fahamilah teknik2 yg diajar dgn sebaik-baiknya".

Kursus kali kedua di Kota Kinabalu, Sabah pada 140809 adalah bagi mengabung peserta-peserta dari Sabah , Sarawak dan yang sebelumnya ada juga dari Brunei. Para peserta di tunjukan secara live bagaimana teknik2 GEM dapat menghasilkan ratusan pip sehari seperti yang telah dibuktikan oleh ratusan students GEM2008 sebelum ini.

Kursus Forex di Safira Club, Seberang Jaya, Penang. Gabungan peserta-peserta kursus dari Penang, Kedah dan Perak. Sambutan yang di luar jangkaan apabila kesemua peserta mendapat manfaat yang terbaik dari Live Trading anjuran GEM2008.

Kursus Forex di Kota Bharu, Kelantan. Kelihatan pelajar-pelajar sedang tekun memerhati pergerakan candle dan dapat menikmati bagaimana mendapat sehingga 100 pips sebagaimana kemampuan pelajar-pelajar GEM2008 sebelum ini mampu mendapat beratus-ratus pips sehari.

Dari kanan Hanif, Cikgu Zainal, Cikgu Khalid,Cikgu Hussam, Cikgu Anuar, Mr. Ho, Hj. Zainul -tiada dlm gambar. Rezeki buat Hj. Zainul semasa di dlm masa kursus juga beliau mampu mendapat profit USD600++ melalui live account yg mana profit beliau adalah 8X ganda kos kursus dan sehari setelah tamat kursus beliau mampu mendapat profit sebanyak USD3000. Bagaimana dengan anda?

Dari kiri Sufian, Amir, Ahmad Latiff (Che Mad), Hasnor dan Hasmi. Hasnor yang baru berumur 26 tahun telah menang 8 post dari 9 post yg diambil sehari selepas tamat belajar di GEM2008. Dgn umur yg masih muda, beliau telahpun dapat menguasai selok-belok dalam mendapat profit yg maksima melalui tunjuk ajar dari GEM2008.

Dari kiri Mazli, Rosle, Kumar dan Mizra. Kumar mendapat manfaat yg terbaik bila pertama kali trade beliau menang 85 post dari 90 post yg diambil. Ini hanya sehari selepas tamat belajar di GEM2008 manakala beliau mampu mendapat hampir 500 pips pada hari keduanya. Bagaimana dgn anda?

Dari kiri Ravi bersama dengan traders di JB. Jika sebelum ini mereka telah mengikuti beberapa kursus dan indicator namun bagi mereka kaedah yang diajar oleh GEM2008 telah memberi banyak pengetahuan dan keuntungan dalam urusniaga forex.

Dari kiri Ganesan & Mani dari Seremban, Din, Zaki, Ridzuan dan Tharman (Ipoh). Di antara mereka pun sudah menghadiri bermacam-macam kursus sebelum ini dan telah mengalami kerugian dalam urusniaga forex tapi kini mereka boleh tersenyum kerana kaedah Math GEM2008 dapat membantu mereka menghasilkan profit walaupun dalam market reverse.

Dari kiri Adnan, Abang Zul dan Mazlan. Mereka sudah menghadiri bermacam-macam kursus namun bagi mereka kursus anjuran GEM2008 ini mempunyai kelainan yang ketara sekali.

Ini gambar saya bersama dengan students saya Razif Junaidy dan Faizal. Kegembiraan buat Razif kerana setelah mengikuti kursus di GEM2008, beliau telah mendapat balik modal serta keuntungan dari hasil forex beliau.


Dari kiri Nizam dan di kanan pula Ghaffar. Mereka adalah dari kalamngan 10 orang yang terawal menggunakan kaedah atau teknik GEM2008.

Program Rehlah 7-8 Julai 2010 Di Sri Intan Resort, Port Dickson

Seramai 53 orang bekas students GEM2008 telah mengikuti program 2 hari 1 malam. Mudah-mudahan ilmu yang diajar memberi semangat dan kekuatan untuk menjadi seorang fulltime trader yang berilmu, berwawasan dan menuju ke jalan yg benar. "Tiada kata2 indah yg dapat ku curahkan melainkan keikhlasan dengan titisan air mata sebagai mengerat ukhwah sillaturahim".

Bingkisan kata2 ikhlas selepas program REHLAH
Azizul86: Salam semua... Best tol REHLAH ari tu... buat la slalu ... hehe... terima kasih cikgu Roslan kerana x lekek dgn tips2 yg priceless....
dowl ppjaya: Salam 2 Sifu Hj Roslan n semua kluga GEM... terima kaseh yg xterhingga atas ilmu yg Sifu curahkan... Minta halalkan ilmu yg tak ternilai ini dan semoga hidup kita sentiasa dirahmati Allah... Lepas Rehlah bru tenang, aman dan damai.... Siap ada SOP lagi...
RazifPutrajaya: Salam to Sifu Hj Roslan,Cik Wan & all traders - Especially to traders yg join "REHLAH" semoga kita dapat merapatkan lagi UKHWAH sesama kita ..Program yg saya tak sangka sama sekali telah menghuraikan sesuatu yg menakjubkan ...TQ Sifu .
ZaidiKlang: Sebak dada ini dan menitis air mata ku tatkala engkau membacakan sajak mu, Ku tahan dan ku kesat air mata ku, namun tetap ia menitis jua..Begitu menyentuh perasaan dan jiwa ku yang pernah melakukan kesilapan...
ZulP8_putrajaya: Assalamualaikum Sifu, terima kasih yang tidak terhingga diatas segala ilmu yg dicurahkan, semoga Allah memberkati Sifu & Keluarga,, halalkan segala ilmu yang telah sifu berikan kepada saya.. HIDUP GEM2008!!
ZaidiKlang: Halalkanlah segala ilmu yang telah cikgu curahkan kepada kami semua...Insyaallah, segala pesan dan tunjuk ajar cikgu akan kami "INGAT SAMPAI MATI". REHLAH memang LUAR BIASA HEBAT
romanz74: REHLAH Luar Biasa Hebat!!!-Ckgu Man PEkan-
ZaidiKlang: kesyukuran kehadrat ALLAH SWT kerana dengan keizinannya dapat kita menghadiri perjumpaan REHLAH dan pulang dengan selamat. Kepada Cikgu, jasa dan tunjuk ajar mu yang tidak ternilai akan saya sematkan di dalam hati sanubari.
saiful_melaka: kami, anak2 murid (bakal jutawan forex) tidak sesekali akan lupakan jasa cikgu.... wajah cikgu akan sentiasa terpahat di hati kami dunia dan akhirat..
FaizalFXX: Bismillahhirrohmanirrohim, Salam Buat Cikgu Hj Roslan, Cik Wan & Rakan2 Rehlah, Terima Kasih diatas keikhlasan Mu mendidik kami, Semoga Alllah memberkatimu Dunia Dan Akhirat.

Template GEM2008


Arrow GEM2008i adalah indicator yg telah saya programkan untuk menunjukkan BUY atau SELL sehingga mendapat 514 pips secara paling senang spt di atas. Jika arrow merah keluar, open utk sell dan jika arrow biru keluar, open utk buy. Namun tip-tip dan teknik2 apa yg akan di ajar di dalam kelas adalah terlebih baik dari arrow GEM2008i ini.

Ini adalah satu-satunya Template GEM2008 yang terbaik setelah sekian lama saya mengkaji dari kebanyakan indikator-indikator. Terdiri dari 2 moving average yang satunya merupakan Leading Indi bagi mengelakkan berlakunya False Signal. Teknik GEM2008 bukannya bergantung kepada 2 moving average bersilang seperti kebanyakan indikator yang lain yang mana menjadikan trader kerugian kerana False signal.
Di bawah pula terdapat stoch n awesome bersama dgn alert yg bewarna garisan purple yang telah diubah suai dan mempunyai parameter yang tersendiri yang telah saya kaji akan keberkesannya melebihi 90%.
Tips-tips dan teknik-teknik GEM2008 hanya akan diajar di dalam kelas bersama kaedah Math GEM2008 walaupun jika entry kita tersilap namun kita masih buat PROFIT di dalam keadaan market reverse sehingga mampu mendapat min 60pips hingga ratusan pips sehari di samping anda mampu melakukan trade tanpa indikator..

Nota: Template ini adalah hasil RND saya sekian lama dan terlalu bermakna bagi saya. Saya bermohon, sekiranya anda terjumpa sesiapa yang mengajar menggunakan template ini, sila hubungi saya di 019-6664345.

Bagaimana Ilham Kaedah Math GEM2008 Terhasil?

Forex berlandaskan numbers, maka dgn kaedah numbers juga lawannya. Permulaan kaedah Math berlandaskan Formula Exponential (FE) dan ditampilkan mengikut pergerakan. Maka terhasilnya berbagai kaedah2 dan nama2 tertentu yg digunakan oleh pemorex seluruh dunia. Salah satunya adalah Kaedah Math Gem2008 yg diadaptasikan utk mendapat profit dlm 2 arah spt yg digambarkan oleh Simbol Asas Kaedah Math GEM2008. Sekiranya anda seorang ahli matematik, semestinya nilai X adalah titik max profit dlm Kaedah Math GEM2008. Alhamdulillah, dgn izin-Nya, saya mendapat jawapan walaupun terpaksa menggunakan wang ringgit dan masa yg agak lama bg mendapat jawapan tersebut.
Namun, gabungan dgn entry point yg tepat bersama2 indicator GEM2008, maka terhasillah keuntungan yg max di dlm masa trading yg singkat. Maka lengkaplah satu kaedah yg di beri nama KAEDAH MATH GEM2008.

"Demi nama Allah dan demi menjaga nama baik serta mutu GEM2008, saya tidak pernah menghalalkan mana2 pihak termasuk students GEM2008 dari menjual, mengajar atau mengubah segala indi, template dan teknik-teknik GEM2008 bagi mengelak tohmahan/fitnah/hasad dengki/khianat sesama sendiri seperti yang telah berlaku pada sejarah Mahsuri, Hang Tuah danTok Janggut".

Kisah Benar Tentang Ilmu

Saya ada seorang kawan yang berniaga nasi kukus dengan ayam goreng berempah. Ramai orang datang membeli kerana kelebihan ayam goreng berempah dan gulai yang jarang sekali ditemui. Jika ilmu boleh diajar pada semua orang, adakah rahsia ayam berempah dan gulai ini boleh diajar pada sesiapa? Jika anda adalah empunya rahsia ayam berempah dan gulai ini, adakah anda seorang yang bijak untuk mengajar musuh anda yang ramai inginkan formula tersebut? Fikirkanlah……


Untuk mengetahui dengan lebih lanjut anda boleh menghubungi saya di 019-6664345 atau email roslanbinhussain@yahoo.com atau datang terus ke Shah Alam, Selangor, Malaysia.

ILMU FOREX terlalu luas, carilah mentor yang TEPAT dan bergurulah. Pengalaman yang manis hanya datang bila kita membuat kesilapan.


Gambar ini dirakam sempena "Program Umrah Keluarga GEM2008" dari 170310 - 310310. Semoga ibadah dan doa kami untuk kejayaan keluarga GEM2008 diterima oleh Allah S.W.T. Dari kiri: Hafiz, Roslan, Nizam, Hanif, Fadhil, Hafizullah, Zulkifli dan Ridzwan.

Gambar ini dirakam semasa saya dan isteri mengerjakan haji pada tahun 2009 (1430 H). Syukur alhamdulillah, walaupun terlalu sukar utk memasuki kawasan Raudah, Hijir Ismail dan depan Multazam semasa musim haji, namun dengan tekad dan hati yg ikhlas dapat saya mendoakan kejayaan yg terbaik bg students GEM2008 semasa wukuf di Padang Arafah, di Raudah di tiang Aishah, di bawah Pancur Emas di Hijir Ismail dan di depan Multazam. Mudah-mudahan, Allah S.W.T menerima doa yg iklhlas ini, amin.

Gambar ini saya rakam pada awal Julai 2008 semasa saya bercuti di Melbourne, Australia....ada untung baru boleh pergi jalan-jalan......

Siapa Saya
Nama Penuh : Roslan Bin Hussain
Pendidikan : Mechanical Engineering dari Univ. Of Bradford, UK
Pengalaman Pekerjaan :
Proton 1995-2006
(Position terakhir: Project Manager, Project worth RM460 million, 11 years di RND )
UMW Toyota 2006
(Position : Manager in Marketing)
Kini : FULL TIME Forex Trader
Guru Forex Saya:
Bapak Willy dr Indonesia (20 thn + dlm forex)
Bapak Jo dr Filipina (20 thn + dlm forex)
Salimi (11th places dlm world forex contest)
Pengalaman sendiri apabila meluangkan masa selama 6 bulan selama 14 jam sehari semalam bagi mengenali pergerakan dan sifat yg ada pada forex sehingga terhasilnya Kaedah Entry yang TERBAIK dan Kaedah Math GEM2008 yg penuh bermakna jika berlaku market reverse.

Selain dari bermain golf, bolasepak atau futsal, kebiasaannya saya akan pergi memancing udang di kolam pada waktu pagi sebelum saya memulakan trading selepas jam waktu tengahari.

FAQ

What is Foreign Exchange?

The Foreign Exchange market, also referred to as the "Forex" market, is the most traded financial market in the world, with a daily average turnover of approximately US$3.2 trillion. Foreign Exchange is the simultaneous buying of one currency and selling of another. The world's currencies are on a floating exchange rate and are always traded in pairs, for example Euro/Dollar or Dollar/Yen.


Where is the central location of the FX Market?

FX Trading is not centralized on an exchange, as with the stock and futures markets. The FX market is considered an Over the Counter (OTC) or 'Interbank' market, due to the fact that transactions are conducted between two counterparts over the telephone or via an electronic network.


Who are the participants in the FX Market?

The Forex market is called an 'Interbank' market due to the fact that historically it has been dominated by banks, including central banks, commercial banks, and investment banks. However, the percentage of other market participants is rapidly growing, and now includes large multinational corporations, global money managers, registered dealers, international money brokers, futures and options traders, and individual investors.


When is the FX market open for trading?

A true 24-hour market from Sunday 5:00 PM ET to Friday 5:00 PM ET, Forex trading begins each day in Sydney, and moves around the globe as the business day begins in each financial center, first to Tokyo, then London, and New York. Unlike any other financial market, investors can respond to currency fluctuations caused by economic, social and political events at the time they occur - day or night.


What are the most commonly traded currencies in the FX markets?

The most often traded or 'liquid' currencies are those of countries with stable governments, respected central banks, and low inflation. Today, over 85% of all daily transactions involve trading of the major currencies, which include the US Dollar (USD) , Japanese Yen (JPY) , Euro (EUR) , British Pound (GBP), Swiss Franc (CHF) , Canadian Dollar (CAD) and the Australian Dollar (AUD).


What is Margin?

Margin is essentially collateral for a position. It allows traders to take on leveraged positions with a fraction of the equity necessary to fund the trade. In the equity markets, the usual margin allowed is 50% which means an investor has double the buying power. In the forex market leverage ranges from 1% to 2%, giving investors the high leverage needed to trade actively. Of course, trading on margin can increase your risk.


What does it mean have a 'long' or 'short' position?

In trading parlance, a long position is one in which a trader buys a currency at one price and aims to sell it later at a higher price. In this scenario, the trader benefits from a rising market. A short position is one in which the trader sells a currency in anticipation that it will depreciate. In this scenario, the trader benefits from a declining market. However, it is important to remember that every FX position requires an trader to go long in one currency and short the other.


How are currency prices determined?

Currency prices are affected by a variety of economic and political conditions, most importantly interest rates, inflation and political stability. Moreover, governments sometimes participate in the Forex market to influence the value of their currencies, either by flooding the market with their domestic currency in an attempt to lower the price, or conversely buying in order to raise the price. This is known as Central Bank intervention. Any of these factors, as well as large market orders, can cause high volatility in currency prices. However, the size and volume of the Forex market makes it virtually impossible for any one entity to "drive" the market for any length of time.


How do I manage risk?

The most common risk management tools in FX trading are the limit order and the stop loss order. A limit order places restriction on the maximum price to be paid or the minimum price to be received. A stop loss order ensures a particular position is automatically liquidated at a predetermined price in order to limit potential losses should the market move against a trader's position. Contingent orders may not necessarily limit your risk for losses.


What kind of trading strategy should I use?

Currency traders make decisions using both technical factors and economic fundamentals. Technical traders use charts, trend lines, support and resistance levels, and numerous patterns and mathematical analyses to identify trading opportunities, whereas fundamentalists predict price movements by interpreting a wide variety of economic information, including news, government-issued indicators and reports, and even rumor. The most dramatic price movements however, occur when unexpected events happen. The event can range from a Central Bank raising domestic interest rates to the outcome of a political election or even an act of war. Nonetheless, more often it is the expectation of an event that drives the market rather than the event itself.

I’m interested in spot forex trading, but would like some additional information?

In the forex market section you can find and do practical understanding of forex trading, there is no better way than to open a demo account, where you can experience what it's like to trade the forex market without risking any capital

What percent of people really earn money on the FOREX?
10 % make money, and 90% lose money!
Why? The 90% who enter the market are driven by emotions such as greed and fear. They lack a sound equity management plan and know very little about the techniques of trading. The fact is they are lacking adequate and proper education for the task at hand.

Why do Professional Traders earn so much money?

Most Professional Traders are part of the 10% earning money. The 10% earning money actually receive the 90% money that is lost . If the 90% are paying the 10%, you can easily figure out that the 10% are being paid quite handsomely.

Can I become a successful Professional Trader?

Absolutely! Trading is a profession that most anyone can learn. However, it doesn't happen over night or in a few weeks. You must go through the same processes of education and mentoring that all professionals go through. Generally, we are becoming conditioned by numerous national ads into believing that trading is simple. If it is that easy why do we hear the horror stories about day traders? Why do 90% of people lose on the FOREX?

What do emotions have to do with It?

Where money is involved so are emotions. Many people are quite knowledgeable about trading but can't handle the emotions. Your emotions will be your biggest obstacle to successful trading. Not the techniques. To be a successful trader you cannot trade emotionally. You must trade logically. Our egos drive us to be successful 100% of the time, but in reality no one is successful 100% of the time. Not even the professionals. Successful professional traders clearly understand the market is about logic, not emotions. They trade logically, not emotionally and they are the 10% who trade successfully all the time!

RISK MANAGEMENT

If you risk 50% – you will wipe out as soon as you have 2 consecutive losing trades – 1 chance in 4
If you risk 25% – you will wipe out as soon as you have 4 consecutive losing trades – 1 chance in 16
If you risk 10% – you will wipe out as soon as you have 10 consecutive losing trades – 1 chance in 1024
If you risk 5% – you will wipe out as soon as you have 20 consecutive losing trades – 1 chance in 1,048,576 (about a million)
If you risk 2% – you will wipe out as soon as you have 50 consecutive losing trades – 1 chance in 1,125,899,906,842,620 or about a BILLION!
Somewhere between 2-5% is the maximum amount you can risk

SIX STEPS and the IRREFUTABLE LAWS of the MARKET
What Every Investor and Trader needs to know to Succeed in the Markets.

Step 1: A move begins with the sponsors (smart traders) who have insider knowledge as it relates to a particular stock or market. This information will move a market up or down depending on the insiders’ information. These buyers are smart, very smart, and recognize trading/investment opportunities very early in the markup cycle.

Step 2: Days, weeks, or sometimes months after a move has started, there is a brief mention in the electronic media (radio, cable, TV) or on one of the internet chat boards that a market has moved. The public hears for the first time and begins to get interested, but does not buy.

Step 3: A blurb of information appears in print media. The move also begins getting more exposure on blogs and internet message boards. The public starts paying a little more attention, and will buy a little bit.

Step 4: Wall Street and LaSalle Street brokers go into full hype mode and hawk the market to their customers. The public begins buying in greater volume.

Step 5: A full-blown front-page article appears about the particular stock or market in one of the major financial newspapers, magazines, or financial websites. This is often six months after the fact and after a market has shown its greatest appreciation. There is often heavy public buying, even a possible frenzy, as all media, brokers, and so-called “gurus” start to tout the market.

Step 6: As step 5 gets underway, the sponsors or smart traders begin to move out of the market and take their profits off the table.

The finale Step: The move ends, the market falls, and investors lose money.

Does any of this sound familiar to you? If it does then you know the key rules of engagement in the market. If none of this is familiar to you then learn to recognize these six step asap. Your financial life depends on it!!

SELF SABOTAGE by Dr. Van. K Tharp

In my peak performance training with traders, I give a strong psychological slant to the concept of self-sabotage. Self-sabotage typically occurs when one lacks the discipline to act in one's own best interest. For example, when you have dessert, knowing it's taboo because you are trying get healthy, you might call that self-sabotage. Or perhaps you know you need to exercise and you really feel good when you do so, but somehow you just feel lazy and want to skip the exercise period. Self-sabotage occurs in trading in many instances:

  • When you know you should follow the ten tasks of trading, but you don't.
  • When you know you need to determine if your system will really work, but you just trade it anyway.
  • When you know you should develop a business plan for your trading, but somehow that just seems like too much work.
  • When you know you need to put a stop loss order in on a trade, but you don't.

These and numerous other examples characterize self-sabotage. And these examples of self-sabotage typically occur when you have internal conflict between various parts of yourself and when emotions pop up that result in behavior that is not in your best interest and when you just avoid doing what's important for success.

Many traders, however, avoid thinking about self-sabotage in this manner because they don't like to go inside of themselves to see what is going on. They prefer to think technically about systems rather than notice what their beliefs are and whether or not they are useful. As a result of this tendency, I've developed another definition of self-sabotage that everyone can relate to: repeating the same mistake multiple times.

My definition of a mistake is when you don't follow your rules. And if you don't have rules, then everything you do is a mistake. And self-sabotage occurs when you keep repeating the same mistakes over and over and over again.

For example, you don't raise your stop when the market makes a new high. When you skip it once, and your rules say you must do it, then it's a mistake. When you do it three times in the same week, then it is self-sabotage. When you develop this attitude, can start keeping track of your mistakes and see how much they cost you.

The Big Picture

A very important factor in having an edge in the market is to be aware of the big picture - identifying the type of market that exists, whether it is trending or range bound.

To grasp this it is essential to use multiple time frame analysis - even if you are a day trader, you should be looking at daily, hourly and 10 or 15 minute charts. The longer term charts will give you an idea of the overall temperament of the market.

One of the foremost strategies used by banks and hedge funds is to determine the overall trend of the market and enter trades at key retracement levels of that trend.

One of the advantages of trading the forex market is that it normally trends more than the equities market, due to the fact that macroeconomic events can continue to influence the market over a timeframe of months and years.

The fx trader should expoit this understanding of the overall trend of the market by positioning themselves in the direction of the trend.

In an uptrending market, look to buy pullbacks at key levels and the inverse for a downtrending market. One of the strengths of the fx market is that you can expoit market moves whether they are to the upside or downside.

Economic Releases

One should probably not use technical strategies to enter trades right around important economic releases such as the employment report.

Key levels of support and resistance will still come into play, after the fundamental data has played itself out in the market - but the short term technicals will hold little relevance.

Among the advantages to the retail fx trader in trading off fundamental data is that the information is readily accessible through sources such as Bloomberg and Reuters, and that the retail trader can actually act faster than the banks and hedge funds.

The impact of major economic news can take some time before it has finished impacting the market, and the day trader can use this to their advantage - benefiting from the momentum generated by the order flow of the bigger players.

The best opportunities are created when the news comes out way off expectation and the market scrambles to correct itself. This can happen quite frequently with releases such as the nonfarm payrolls part of the employment report.

For a good exit to a trade entered based on fundamentals, the trader should look to a significant technical level.

Lets look at the market reaction to some of the major economic releases:

The most timely and broad indicator of economic activity and overall economic health is the Employment Report.

Market Reaction:

Event

Fixed Income Equities Dollar
Payroll Employment Up Bond Market Down Stock Market Up Dollar Up
Unemployment Rate Up Bond Market Up Stock Market Down Dollar Down
Payroll Employment Down Bond Market Up Stock Market Down Dollar Down
Unemployment Rate Down Bond Market Down Stock Market Up Dollar Up

The most important quarterly release is Gross Domestic Product (GDP) - the best overall barometer of economic activity.

Market Reaction:

Event

Fixed Income Equities Dollar
GDP Up Bond Market Down Stock Market Up Dollar Up
GDP Down Bond Market Up Stock Market Down Dollar Down

Best times to be trading the FX market and the most volatile pairs to watch

The global forex markets trade from 5:00 PM EST Sunday through 4:00 PM EST Friday. Short term trading is usually best when there is good volatility.

Having said that lets take a look at the different global sessions and their characteristics:

European Trading Session (London)

The most important fx dealing center in the world.

London opens at 8.00 GMT and closes at 17.00 GMT. You can expect to see the highest volatility during the European session. GBP/USD, USD/CHF, GBP/JPY and GBP/CHF see the most volatility with average daily ranges of up to 140 pips.

U.S. Session (New York)

Opens at 8.00 A.M EST and closes at 5PM EST.

The second largest forex market place.The busiest time is 8am to noon EST.

Trading activity normally slows down after the U.S. afternoon trading period. GBP/USD, USD/CHF, GBP/JPY and GBP/CHF see average daily ranges of 120 pips during the US trading session - presenting many opportunities for the day trader.

European/U.S. Overlap

8am - noon EST. The market is very active during this period, making it an especially good environment for intraday trades.

Asian/European Overlap

2 a.m to 4a.m. EST. Trading is less active during this period.

Asian Session (Tokyo)

The Asian session opens at 7.00 p.m. EST and closes at 4:00 a.m. EST.

Volatility can be mixed during this period. USD/JPY, GBP/CHF and GBP/JPY have the widest ranges and present the short term trader with the greatest opportunity in terms of volatility.

KISAH PENDAYUNG SAMPAN
Suatu hari, seorang Professor yang sedang membuat kajian tentang lautan menumpang sebuah sampan. Pendayung sampan itu seorang tua yang begitu pendiam. Professor memang mencari pendayung sampan yang pendiam agar tidak banyak bertanya ketika dia
sedang membuat kajian.Dengan begitu tekun Professor itu membuat kajian.Diambilnya sedikit air laut dengan tabung uji kemudian digoyang-goyang; selepas itu dia menulis sesuatu di dalam buku. Berjam-jam lamanya Professor itu membuat kajian dengan tekun sekali. Pendayung sampan itu mendongak ke langit.Berdasarkan pengalamannya dia berkata di dalam hati, “Hmm. Hari nak hujan.” “OK, semua sudah siap, mari kita balik ke darat” kata Professor itu. Pendayung sampan itu akur dan mula memusingkan sampannya ke arah pantai. Hanya dalam perjalanan pulang itu barulah Professor itu menegur pendayung sampan. “Kamu dah lama kerja mendayung sampan?” Tanya Professor itu. “Hampir semur hidup saya.” Jawab pendayung sampan itu dgn ringkas. “Seumur hidup kamu?” Tanya Professor itu lagi. “Ya”. “Jadi kamu tak tahu perkara-perkara lain selain dari mendayung sampan?” Tanya Professor itu. Pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepalanya. Masih tidak berpuas hati, Professor itu bertanya lagi, “Kamu tahu geografi?” Pendayung sampan itu menggelengkan kepala. “Kalau macam ni, kamu dah kehilangan 25 peratus dari usia kamu.” Kata Professor itu lagi, “Kamu tahu biologi?” Pendayung sampan itu menggelengkan kepala. “Kasihan. Kamu dah kehilangan 50 peratus usia kamu. Kamu tahu fizik?” Professor itu masih lagi bertanya. Seperti tadi, pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepala. “Kalau begini, kasihan, kamu sudah kehilangan 75 peratus dari usia kamu.Malang sungguh nasib kamu, semuanya tak tahu.Seluruh usia kamu dihabiskan sebagai pendayung sampan.” Kata Professor itu dengan nada mengejek dan angkuh. Pendayung sampan itu hanya berdiam diri. Selang beberapa minit kemudian, tiba-tiba hujan turun. Tiba-tiba saja datang ombak besar. Sampan itu dilambung ombak besar dan terbalik. Professor dan pendayung sampan terpelanting. Sempat pula pendayung sampan itu bertanya, “Kamu tahu berenang?” Professor itu menggelengkan kepala. “Kalau macam ini, kamu dah kehilangan 100 peratus nyawa kamu.” Kata pendayung sampan itu sambil berenang menuju ke pantai.

Morale of the Story:

Dalam hidup ini IQ yang tinggi belum tentu boleh menjamin kehidupan. Tak guna kita pandai dan tahu banyak perkara jika tak tahu perkara-perkara penting dalam hidup. Adakalanya orang yang kita sangka bodoh itu rupanya lebih berjaya dari kita. Dia mungkin bodoh dalam bidang yang tidak ada kena mengena dengan kerjayanya, tetapi “MASTER” dalam bidang yang diceburi. Hidup ini singkat. Jadi, tanyalah pada diri sendiri,untuk apakah ilmu yg dikumpulkan jika bukan utk digunakan dan boleh digunakan?


Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan silalah SMSkan ke 019-6664345 atau email ke roslanbinhussain@yahoo.com

Blog ini hanya sebagai tatapan sahaja.. Apa yang ditulis hanyalah berdasarkan pengalaman saya sahaja. Perlu diketahui bahawa FOREX adalah berisiko tinggi tapi jika ilmu penuh di dada segala yang susah menjadi senang. Sesungguhnya tiada yang mustahil di dalam FOREX.

RISK DISCLOSURE

Please read carefully before purchasing any of the SuccessInForex.Blogspot.com Products and Services.

The products and services referenced at this site are for educational purpose only, and are not intended to replace individual research or licensed investment advice. Unique experiences and past performances do not guarantee future results. Testimonials are not representative of all clients. Certain accounts may have worse performance than those indicated or alluded to. Trading currencies involves substantial risk, and there is always the potential for loss. Your trading results may vary. No representation is being made that these products or services, and any associated advice or training, will guarantee profits, or not result in losses from trading. Neither the products, nor any training services held in conjunction therewith, including, without limitation, through online seminars, alert services, in conjunction with our advertising and promotional campaigns, during our in-person seminars or otherwise, should be construed as providing a trade recommendation or the giving of investment advice. The purchase, sale or advice regarding a currency can only be performed by a licensed Broker/Dealer. Neither Http://successinforex.blogspot.com or any of its affiliates, partners or associates involved in the in the production and maintenance of these products, services or this site, is a registered Broker/Dealer or Investment Advisor in any State or Federally-sanctioned jurisdiction. All purchasers of products and services referenced at this site are encouraged to consult with a licensed representative of their choice regarding any particular trade or trading strategy.

Broker belives that customer should be aware of the risks associated with over-the-counter, spot Forex. Forex trading is highly speculative in nature which can mean currency prices may become extremely volatile. Forex trading is highly leveraged, since low margin deposits normally are required, an extremely high degree of leverage is obtainable in foreign exchange trading. A relatively small market movement will have a proportionately larger impact on the funds you have deposited. You may sustain a total loss of your funds. Since the possibility of losing your entire cash balance does exist, speculation in the Forex market should only be conducted with risk capital you can afford to lose which will not dramatically impact your lifestyle.

Testimonial Disclaimer:


Currency trading has large potential reward, but also large potential risks. The testimonials on this and other associated websites cannot be construed as representing results everybody can achieve.


Copyright 2008. All right reserve.